Het verhaal achter 5 jaar Mount advies: van keukentafel naar hippisch adviesbureau

Mount advies viert dit jaar een mijlpaal: vijf jaar ondernemen met passie, visie en vakmanschap. Wat begon aan de keukentafel is uitgegroeid tot een adviesbureau dat hippische ondernemers, particulieren en overheden helpt om het onmogelijke mogelijk te maken. Afgelopen jaren hielp Mount advies o.a. deelnemers aan de Olympische Spelen, grote influencers en BN’ers met het verwezenlijken van hun hippische projecten. Dit jubileum is een mooie gelegenheid om terug te blikken op de reis van oprichtster Feije van Eijndhoven en de impact die Mount advies weet te realiseren.

image

“Ik wilde een brug slaan tussen hippische ondernemers en overheden” 

Toen Feije vijf jaar geleden besloot om Mount advies te starten, deed ze dat met een duidelijk doel: complexe ruimtelijke vraagstukken oplossen op een manier die recht doet aan zowel regelgeving als ondernemersambities. Haar achtergrond in stedenbouw en haar passie voor de paardensector vormen de kern van het succes van Mount advies.

 

“Ik wilde een brug slaan tussen hippische ondernemers en overheden,” vertelt Feije. “Vaak spreken die twee partijen een andere taal, en dat leidt tot frustratie en gemiste kansen. Wij zijn er juist om partijen aan elkaar te verbinden, begrip over en weer te creëren. Zorgen voor een duidelijk plan dat aansluit bij het beleid en vervolgens het proces van A tot Z begeleiden zodat de klant optimaal wordt ontzorgd en de gemeente een goede sparringpartner heeft om het proces zo vlot mogelijk te laten door lopen.”

 

 

 Mijn missie is om die kloof te overbruggen, het paardenbeleid in Nederland eenduidiger en begrijpelijk te maken en kansrijke en unieke projecten te laten slagen.”

 

 

Gebrek aan advies in de paardenbranche

Geboren en getogen in de stad Eindhoven zonder enige boeren komaf, wilde Feije eigenlijk veearts worden. Maar van kleins af aan was ze ook graag bezig met het tekenen van plattegronden van maneges met een zwembad en stallen. Daarom viel de keuze op de opleiding tot stedenbouwkundige. “Docenten snapten eigenlijk niet waarom niet gekozen had voor landschapsarchitectuur; al mijn plannen waren ruim, groots en ontzettend groen van opzet. Iedere volwassen boom wilde ik sparen in een nieuwbouwwijk. Stedenbouw bood echter veel meer uitdaging. Tijdens mijn stage in de gemeente Bergeijk boden ze me gelijk een baan aan, maar op het laatste moment ging dat toch niet door. Mijn afdelingshoofd voelde zich daar zo schuldig over dat hij in een regionaal overleg een goed woordje deed. Ik mocht bij de gemeente Cranendonck, waar ik zelf woonde, op gesprek en twee dagen later kon ik nog voor mijn afstuderen beginnen.”

 

Feije’s carrière begon dus bij de gemeente, waar ze plannen beoordeelde en ruimte creëerde voor innovatieve ideeën. Na ruim 10 jaar maakte ze de overstap naar de adviestak in de paardensector, waar ze haar specialisatie vond. “Ik heb toen eerst gewerkt voor een makelaarskantoor die gespecialiseerd was in de paardensector. Daar richtte ik een adviestak op, omdat veel projecten vastliepen door gemeenten die niet mee wilde werken. Maar toen de groei van het team andere keuzes vereiste, besloot ik daar te stoppen.”

image

“Nee is vaak het standaardantwoord”

Feije’s volgende stap bracht haar bij de ZLTO, een organisatie die ze eerder als ‘geitenwollensokkenclub’ had bestempeld. Toch besloot ze op gesprek te gaan en begon ze er als senior-adviseur. Naast de paardensector hielp ze hier ook ondernemers in de intensieve veehouderij “Dat was niet zo mijn ding. Ik dacht dat de intensieve veehouderij nog meer uitdagingen had met alle regelgeving die erbij hoort. Echter bleven de paardenprojecten komen door de naam die ik inmiddels had opgebouwd. Mijn gehele projectportefeuille bestond ook bij de ZLTO uit hippische projecten. Er is zo veel gebrek aan kennis bij gemeenten over hoe onze sector werkt. Daarom is nee vaak het standaardantwoord. Er kan veel maar dan moet er wel op een goede manier advies gegeven worden. Daar ligt mijn kracht.”

 

Toen liep alles fout

Kort voordat Feije bij de ZLTO begon kreeg ze echter een zwaar auto-ongeluk, wat een grote impact had op haar gezondheid en werkvermogen. “Ondanks alles haalde ik al mijn omzetdoelstellingen als senior-adviseur. Onder druk van mijn collega’s kreeg ik een contactverlenging van een half jaar, maar daarna bleef ik te ziek om fulltime te kunnen werken en eindigde mijn baan bij ZLTO. 

 

Het voelde alsof ik alles kwijtraakte: mijn gezondheid, mijn fijne huis en het paardrijden. Maar dat moment dwong me om te herontdekken wat echt belangrijk is. Ik besloot te ondernemen op mijn eigen voorwaarden, met mijn gezondheid en passie als uitgangspunt.” In goed overleg met de ZLTO kon ze klanten meenemen vanuit haar eigen netwerk. Op 2 februari 2020 schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel, en Mount advies was een feit.

 

image

“Ik ben er om te laten zien dat onmogelijke en bijzondere projecten juist kans van slagen hebben”

Die beslissing bleek een gouden greep. Het eerste jaar was meteen winstgevend, en sindsdien groeit Mount Advies met sprongen. Met een team van twee medewerkers en verschillende freelancers zet Feije zich in voor bijzondere ruimtelijke plannen, met een focus op de paardensector. “Een coach vroeg mij ooit bij de gemeente Cranendonck wat ik het liefst zou willen doen. Ik zei toen: advies geven over ruimtelijke plannen in de paardensector. Volgens hem kon dat nooit, omdat het niet bestond. Maar kijk waar we nu staan!” Feije heeft grote ambities: “Ik wil kansen benutten tussen de paardenwereld en de overheid. Er is over en weer veel onbegrip, wat leidt tot frustratie en vertragingen. Met meer kennis en begrip kunnen we regelgeving beter laten aansluiten op de behoeften van de sector. In mijn visie kan er veel in ons land, maar het is vaak de lokale overheid die negatief reageert op unieke plannen of projecten. Met een goede doordachte strategie het doorlopen van de juiste stappen én het inzetten van goede expertises is er ook in dit land veel mogelijk.”

 

Ambitie & balans: "De Alpen, een plek die voor mij heel speciaal is”

Feije werkt nu ongeveer 25 uur per week en combineert haar werk met een gebalanceerd leven, een visie die ze deelt via haar tweede passie: Mount in Balance. “Een initiatief om anderen te helpen een betere balans te vinden tussen werk en privé. Anderen wilden weten hoe ik zo succesvol kon zijn ondanks mijn beperkingen en met zo weinig werkuren. Dat zorgde bij mij voor het besefmoment dat iedereen dit kan. De ratrace waar we met zijn allen inzitten is niet normaal en helemaal niet gezond. Ik wil mijn steentje bijdragen. Waar kan ik dat nu beter doen dan in de Zwitserse bergen, een plek die voor mij heel speciaal is.”

 

De ratrace eist zijn tol. Zeker in Nederland, alles moet gisteren. “Voor mijn gezondheid is het heel belangrijk dat ik daar regelmatig uitstap. En dat geldt eigenlijk voor iedereen. In het begin van Mount advies kreeg ik nog wel eens commentaar; ‘ben je nu alweer met vakantie’. Toen voelde ik me nog wel eens schuldig. Nu kan ik tegen ze zeggen dat ze dat ook eens moeten doen en ze met mij mee op reis kunnen. Als het past gaan we het liefst 6 á 7 keer per jaar naar de bergen. We wisselen af tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit jaar komen hopelijk onze paarden aan huis te staan. Dan zal het iets ingewikkelder worden om weg te kunnen. Maar wat ik in iedere geval heb geleerd. Voor alles is een oplossing. Dus ook hiervoor.”

image

Horizon verbreden

De ambities van Mount advies stoppen niet bij de paardensector. Feije wil bijdragen aan oplossingen voor het hardnekkige woningtekort, met name in landelijke gebieden. “Met drie stedenbouwkundigen in huis willen we ons naast de paardensector ook meer gaan richten op woningbouwprojecten. Dat doen we nu al op kleine schaal waarin we ons enkel richten op het landelijke gebied, zoals woningbouw die past binnen het dorpskarakter. Er zijn zoveel kansen om jong en oud te helpen met passende woonoplossingen in hun eigen dorp. Met alles wat er nu op ons afkomt wordt woningbouwen steeds ingewikkelder. Wij zien vooral kansen, dat doen we al jaren in de paardensector en willen we nu ook in de woningbouw in het landelijk gebied gaan toepassen.”

 

Positieve mindset: “Ik geloof erin dat je zelf iets moois moet maken van je leven en deze moet leiden op jouw voorwaarden, niet op die van een ander.”

 

Een van Feije’s grootste dromen is dan ook om andere mensen te inspireren. “Ik heb zeker niet altijd een makkelijk leven gehad, maar hoeveel narigheid ik ook krijg toegegooid daar pik ik altijd de positieve dingen uit. Ik geloof erin dat je zelf iets moois moet maken van je leven en deze moet leiden op jouw voorwaarden, niet op die van een ander. Als je iets wilt, maak dan een plan en handel ernaar. Dat is precies wat ik doe in mijn werk, en dat is ook wat ik mijn klanten wil meegeven.”

Heb je nog vragen? Ik sta graag voor je klaar.

Feije Smies - van Eijndhoven

Feije Smies - van Eijndhoven

Expert en strategisch adviseur hippische ruimtelijke ordening