Welk voordeel heeft een tiny house voor een paardenbedrijf en mag je deze zomaar neerzetten?

Het zal je als paardenhouder niet ontgaan zijn dat tiny houses op dit moment flink in trek zijn. Logisch met het tekort aan ruimte in ons kleine landje. Toch verbaast het ons dat er niet meer paardenhouders zijn die naar de mogelijkheden informeren, want het kan een enorme meerwaarde bieden voor je bedrijf.

image

Een tiny house met een -vrij vertaald- ‘klein huis’ vergelijken is een beetje kort door de bocht. Daarom zullen we eerst de officiële definitie van een tiny house verklaren om in ieder geval duidelijk te maken waar we het over hebben in dit artikel. Een tiny house:
·      mag niet groter zijn dan 50 m2 en kan, afhankelijk van de gemeente, nog aan bepaalde afmetingen moeten voldoen
·      moet voldoen aan de eisen van een nieuwbouwwoning, wat betekent dat ze aan de nieuwste duurzaamheidseisen moeten voldoen en niet gebouwd mogen worden van gerecycled materialen die niet zo goed als nieuw zijn;
·      sommige gemeenten hebben nog overige duurzaamheidseisen zoals het gebruik van zonnepanelen of een warmtepomp.
 

Voordelen van tiny house voor paardenbedrijf

Dus een tiny house staat wel voor een bepaald concept, een concept wat vaak hand in hand gaat met de activiteiten die plaatsvinden op een paardenbedrijf. Zo is het de ideale oplossing voor het:
·      huisvesten van grooms en stagiaires op je eigen terrein;
·      inrichten van je bedrijf op buitenlandse klanten;
·      aanbieden van recreatieve diensten. Denk aan een overnachting van ruiter en paard tijdens een weekje weg of een trainingsweekend. Ook kan je deze natuurlijk verhuren als algemene B&B-locatie.
Door gebruik te maken van een of meerdere tiny house(s) hoef je geen concessies meer te doen op luxe en de uitstraling hiervan op je bedrijf.
 


Heb ik een vergunning nodig voor een tiny house?

Dat klinkt natuurlijk als de ideale oplossing voor velen, maar zoals met alles mag je deze niet zomaar neerzetten op jouw vrije stukje grasland. Een tiny house is voor de gemeente nog een vrij nieuw begrip en dat betekent dat net als bij de meeste paardenbouwwerken zoals een paddock of longeercirkel er geen zaken over zijn vastgelegd in het bestemmingsplan. Een tiny house mag in tegenstelling tot veel andere bouwwerken echter niet zomaar vergunningsvrij worden geplaatst, ook niet als hier nog ruimte voor is op het bouwblok. In de bijgebouwen die je extra vergunningsvrij mag bouwen mag je namelijk niet wonen, terwijl dat bij een tiny house natuurlijk wel de bedoeling is. Daarom moet je in de meeste gevallen een vergunning aanvragen om een tiny house op te nemen in het nieuwe bestemmingsplan.

image

Kruimelprocedure tiny house

Het aanvragen van een nieuw bestemmingsplan heeft alleen best veel voeten in de aarde en kan een hele lange periode in beslag nemen. Waar je niet op zit te wachten en waar je in dit geval door gebruik te maken van een kruimelprocedure omheen kan. Met een kruimelprocedure wordt het bestemmingsplan namelijk niet gewijzigd, maar wordt er enkel een vergunning afgegeven om een tiny house te mogen neerzetten. Deze aanvraag hoeft niet langs de gemeenteraad en je weet binnen acht weken of je de vergunning krijgt of niet. Met deze vergunning krijg je een uitzondering voor de bouw en het plaatsen van een installatie. De gemeente kan je voor een periode van maximaal tien jaar toestemming geven om een tiny house te plaatsen. Voor de gemeente heel erg gunstig, want ze kunnen na deze periode eisen dat je hem weer moet weghalen. Maar vanwege de nieuwigheid van dit concept staat het nog niet vast of dit daadwerkelijk ook gaat gebeuren. Het vermoeden bestaat dat gemeenten hun bestemmingsplan hierop aan zullen passen, om de tiny houses definitief te legaliseren. Dit omdat ze een grote bijdrage leveren aan de duurzaamheid. 


Omgevingswet

Bovenstaande procedure klinkt leuk, vrij makkelijk en snel. Maar let op: deze procedure gaat verdwijnen op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt. Dit staat gepland op 1-1-2024. Na deze datum kan je dus geen gebruik meer maken van deze procedure. Het is dan aan de gemeenten zelf om te bepalen of ze deze buitenplanse afwijking wel of niet als standaardregel opnemen in het omgevingsplan. Kan er dan na 1-1-2024 niets meer? Zeker wel! Alleen wordt de procedure dan een BOPA (buitenplanse omgevingsplanactiviteit). Per gemeente is het verschillend of deze aanvraag wel of niet door de gemeenteraad behandeld moet worden.

image

Stikstofuitstoot minimaliseren

Om het onderwerp stikstof nog even aan te halen: hierover hebben we goed nieuws. Normaal gesproken moet je in je vergunningaanvraag ook de stikstofuitstoot in de bouwfase meenemen. Het goede nieuws van een tiny house is dat deze in veel gevallen in de fabriek kan worden gebouwd en vervolgens (in zijn geheel) kan worden getransporteerd naar de eindbestemming. Op deze manier kan je een hoop emissie besparen en is het enkel nog de uitstoot van transport die je mee hoeft te nemen.

 
Meerwaarde tiny houses

Tiny houses mogen zowel ingezet worden voor bewoning als voor recreatie. Het kan dus een goed extra verdienmodel zijn voor je bedrijf. De mensen die in het tiny house wonen moeten wel een relatie hebben met het bedrijf (medewerker/gebruiker) anders gelden er andere milieuregels waardoor het niet is toegestaan.
 
Heb je hulp nodig bij de aanvraag en ontwikkeling van tiny houses? Wij helpen je graag!

Heb je nog vragen? Ik sta graag voor je klaar.

Feije Smies - van Eijndhoven

Feije Smies - van Eijndhoven

Expert en strategisch adviseur hippische ruimtelijke ordening